Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că dacă numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus va creşte, „cu siguranţă ritmul de relaxare va încetini”.
Noi am vrea să nu mai apelăm la nicio formă de restricţie. Ăsta e obiectivul nostru. (…) Dacă vor creşte cazurile de infectare, cu siguranţă ritmul de relaxare va încetini. Eu am încredere că majoritatea zdrobitoare a românilor vor respecta regulile şi că nu va fi necesar să readucem restricţii. Dacă va fi posibil, vom lua noi măsuri de relaxare, dacă nu, atunci vom amâna măsurile de relaxare”, a declarat Ludovic Orban.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 11 decese şi 246 de cazuri noi de coronavirus, în România.
Până acum sunt confirmate 24.291 de cazuri, din care 17.031 vindecate, şi 1.523 de decese.
De duminică, de la ora 10.00 până luni, la ora 10.00 au fost înregistrate 11 decese (șase bărbați și cinci femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bistrița-Năsăud, Brăila, Dâmbovița, Ilfov, București, Olt, Vrancea și Vâlcea. Dintre acestea, două decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, patru decese la categoria de vârstă 50-59 ani, un deces la categoria de vârstă 60-69 ani, trei decese la categoria de vârstă 70-79 ani și un deces la o persoană de peste 80 de ani.
Această dezbatere are ca principal obiectiv prefigurarea măsurilor active de susținere a companiilor și angajaților, cu concentrare pe Kurtzarbeit (program scurt de lcuru – trad.), respectiv program flexibil de muncă. Această modalitate de susținere a angajaților și companiilor are cumva un caracter de noutate în România, sigur, ea a fost aplicată în țări europene și a dar rezultate, din cauza asta încercăm și noi să aplicăm acest sistem de program flexibil de muncă. Trebuie să fixăm cadrul. La nivelul UE a fost aprobat programul SURE, destinat decontrorii efectuate de state pentru anumite categorii active, dar în special pentru Kurtzarbeit”, a explicat Ludovic Orban, în intervenția din cadrul masei rotunde „România revine „la muncă! Flexicuritate și digitalizare în contextul noilor tendințe din piața muncii din România!”.
Criterii de acordare care să reducă posibilitatea ca angajatorii să primească banii fără a avea nevoie de ei.
„Sigur că ideea în sine nu e foarte complicată. Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un procent, pentru a nu da afară angajații, cu procentul corespunzător, practic stabilește un program flexibil de muncă pentru angajți și statul plătește perioada de timp pentru angajați corespunzătoare reducerii”, a spus premierul.